Det blev sommar…

10 Aug

…och plötsligt ville jag bara vara i trädgården, bada, sticka på min fina kofta, läsa litteratur om 17oo-tals kostym och lata mig när jag arbetat färdigt för dagen. Och bloggen blev sorgligt negligerad.

Men nu har jag skärpt mig och är tillbaka. Jag börjar med att visa bilder ifrån ett litet äventyr med färgning i gryta som jag pysslade med i slutet av juli. Jag skulle sy och färga två rober för ceremoniellt bruk. Båda kåporna är sydda av siden noile (även kallat råsiden) men de har olika skärningar. Bilderna är ifrån färgningen av en robe inspirerad av jediriddarna i Starwars.  Hela roben består av 2 delar, en som täcker armarna och kroppen och en huva. Jag konstruerade mitt mönster själv efter skissen på den här sidan.

Robe i gryta

Robe i gryta

Här är roben nedknölad i min stora färggryta för första gången. Jag färgade med Färgspecial-Svart ifrån Färgkraft. Nu blev ingen av roberna fullständigt svart ens efter 3-4 färgbad utan mörkt, mörkt blå. Jag är osäker på vad det kan bero på, men jag gissar på att det fortfarande var appretur kvar i tyget även efter två tvättar med tvättnötter eller så var tvättnötteras tvättlösning svagt basisk. Skall jag någonsin färga noile svart igen med färgkrafts färg skall jag prova att tvätta med Diadavin som är en ph neutralt tvättmedel.

Roben efter första badet

Roben efter första badet

Såg här såg jedi roben ut efter första doppet i färggrytan. Det blev tre stycken till innan det var jämt färgat.

Första doppet bakifrån

Första doppet bakifrån

Och bakifrån, något flammigt kanske 😛
En liten närbild på eländet:

Första doppets närbild

Första doppets närbild

Efter andra vändan började det äntligen likna något:

Andra doppet

Andra doppet

Efter två dopp till blev slutligen roben jämt färgad. Vid det laget var jag rätt så less på den så det blev inga fler foton på färgprocessen. När kåpan var färgad och torr fållade jag ärmarna och nederkanten (vågade inte göra detta innan färgningen eftersom jag var rädd för att den hårda bearbetningen skulle få plagget att krympa.  För att få rätt fall i plagget, gjorde jag rejält breda fållar (då tynger fållen så att tyget hänger snyggare). Jag har inte fixat någon bild på den färdiga roben än, men mottagaren av den var mycket nöjd. (Och jag kunde inte låta bli att nynna The Imperial March så fort jag såg den 😉 )

Något jag lärde mig av den första roben var att stora tygbitar blir väldigt tunga och åbäkiga att arbeta med i färggrytan. Därför bestämde jag mig för att färga robe nr 2 som är skuren som en medeltida särk med en huva ifrån en djellaba (traditionell marokansk kappa) i bitar istället för ihop sydd. Jag skar ut delarna medan jag färgade robe nr 1. För att kunna passa färgbaden bar jag ut mitt tillskärarbord och hade väldigt mysigt under det fina altantaket som fantastiske M har byggt:

Arbeta utomhus är mysigt

Arbeta utomhus är mysigt

Jag har ingen bild på robe nr 2  färdig, men siktar att få till lite foton på båda roberna under helgen som kommer. Håll tummarna för bra fotoväder!

Nu skall jag gå och uppdatera min andra blogg som också varit sorgligt negligerad ett tag och sedan gå och skära ut och börja sy ihop tvångströjan.

Tjipp!

/L

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: