Vad skall man tro på ,tro på, tro på…

4 Nov

…när, tro på när allt är så här…? (lånat fraseringen lite från Tomas Di Leva)

Precis så känns det idag. Jag har på grund av en enligt mig genialisk design idé trasslat in mig rejält i lagar kring copyright och upphovsrätt osv. Det är inget problem än men hade kunnat bli om jag ångat på i ullstrumporna utan att fråga först.

Situationen är så här: Jag har köpt fem meter rosa urgulligt Hello Kitty tyg på JYSK. Tyget är tillverkat av Almedahls AB (ett annat svenskt företag) på licens av Sanrio (de som äger Hello Kitty).

Jag hade för avsikt att använda HK tyget i min produktion. Berättade om detta för I. på Lustgruvan. Hon tyckte att det kan vara en god idé att fråga tillverkaren att jag får göra det innan jag satte igång. Så jag mailade tillverkaren. Enligt dem så får jag inte använda tyget utan licens från Sanrio. Tyget för endast användas för ”privat bruk”. Detta framgick inte när jag köpte tyget.

Fundersam över detta förfarande började jag googla. Då hittade jag först den här artikeln på lawline: Får man göra vad man vill med designertyger

Sedan googlade jag internationellt och hittade detta: Licensed Fabrics

Jag postade även på Sysidan och där svarade nån att hon hade köpt samma tyg och fått ett ”det ju var självklart att jag fick göra vad jag ville av tyget när jag väl köpt det”! Även att nyproducera varor för att sälja, enligt dem.

Jag har nu gjort följande:

  • Mailat Jysk huvudkvarter och frågat vad det är som gäller
  • Mailat Sanrios svenska kontakt och frågat vad en sån där licens möjligtvis kan kosta
  • Fått kontakt med lite juridiskt kunniga människor som skall kolla på om Sanrio får göra så här

Själv tycker jag det är märkligt att Sanrio skall ha betalt för tyget 2 ggr. En gång för att köpa det och en gång för att använda dett. Och att man får sälja tyg så här med de här villkoren utan att man som kund har en chans att få reda på det utan att maila femtielva olika instanser.

/L

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: